Cranio-sacrale kinesiologie

Cranio-sacraaltherapie is ontstaan uit de ostheopathie. Het is een techniek om de blokkades in denatuurlijke beweging van het hersenvocht te stimuleren. Door ritmische beweging van de schedelplaten stroomt er vocht, de cerebrospinale vloeistof, tussen de vliezen van het cranium (de schedel), langs de wervelkolom naar het sacrum (het heiligbeen) en weer terug. Men voelt een langzame, kleine, subtiele beweging en kan met zachte druk en aandacht blokkades in deze stroming opheffen.

schedelzijjkantcranio_sacraal_skeletCraniosacrale kinesiologie is een scala aan technieken waarbij elementen uit de cranio-sacraaltherapie worden toegepast binnen een kinesiologische behandeling:

Met behulp van spiertesten zoeken we uit waar, wanneer en waardoor de schedelbeweging is geblokkeerd, en met welke technieken deze blokkade kan worden opgeheven. Deze blokkades kunnen bijvoorbeeld ontstaan door ongelukken, valpartijen, maar ook na een zware geboorte, of emotionele trauma's.

schedelvooraanzicht1Blokkades van wervels of andere zgn. horizontale blokkades, (bijv. in de nek, schouders, middenrif, bekken etc.) kunnen invloed hebben op deze schedelbeweging; vaak zal het daarom nodig zijn om eerst wervels of gewrichten in balans te brengen. 

Een cranio-sacrale behandeling kan verlichting brengen bij tal van klachten: o.a. hoofdpijn, rugklachten, leerproblemen, hyperactiviteit, overspanning, slapeloosheid.